Publicatieprijs Stichting Maatschappij en Veiligheid

14 Edities lang heeft de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) een publicatieprijs uitgereikt aan de auteur(s) van een publicatie over een onderwerp op het brede terrein van veiligheid en veiligheidszorg. De prijs had tot doel een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke veiligheid en de veiligheidszorg op het raakvlak van overheid en samenleving.

Een leesgroep, onder voorzitterschap van cultureel antropoloog en criminoloog dr. Janine Janssen, verzamelde iedere twee jaar publicaties die in aanmerking kwamen voor de publicatieprijs en droegen een vijftal publicaties voor aan de jury.  Vervolgens koos de jury de winnende publicatie, die werd beloond met een geldbedrag en een oorkonde. Traditiegetrouw werd rond het thema van de winnende publicatie een conferentie georganiseerd.

Onder publicatie werd in principe verstaan een boek, essay, artikelenreeks of een daarmee gelijk te stellen schriftuur. Er mochten maximaal drie auteurs/medewerkers bij een publicatie zijn betrokken.

 

2017

In 2017 heeft dezelfde leescommissie als in 2015 onder voorzitterschap van Janine Janssen ruim 200 titels bekeken. Uiteindelijk zijn daaruit vijf boeken gekozen en voorgedragen aan de jury. Uit deze nominaties heeft de jury, bestaande uit mr. Geert Knigge (vz),  prof. dr. Paul Ponsaers, prof. dr. Hans Boutellier en dr. Janine Janssen, gekozen voor het boek What matters in policing? Change, values and leadership in turbulent times (Bristol – The Policy Press, 2015). Auteurs Auke van Dijk, Frank Hoogewoning en Maurice Punch ontvingen hun prijs op 21 februari jl. tijdens de conferentie ‘De essentie van politiewerk’.

2015

In 2015 heeft een leescommissie, bestaande uit Dominique Boels, Daan Driessen, Henk Huisjes, Jasper van der Kemp, Jos Lammers, Kim Loyens, Antoinette Verhage, Peter Versteegh, Isabel Verwee, Cas Wiebrens en Janine Janssen (voorzitter), ruim 200 titels bekeken en daaruit vijf boeken gekozen en voorgedragen aan de jury.

Uit de nominaties heeft de jury, bestaande uit mr. Geert Knigge (vz),  prof. dr. Paul Ponsaers, prof. dr. Hans Boutellier en dr. Janine Janssen, Michiel Princen gekozen als winnaar van de publicatieprijs met zijn boek ‘De gekooide recherche. Het ware verhaal achter de matige prestaties van de Nederlandse opsporing’ (Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker, 2015).

 

2013

In 2013 bestond de jury uit Hans Boutellier, Geert Knigge, Paul Ponsaers, Janine Jansen (voorzitter leesclub en secretaris) en Ybo Buruma (voorzitter). De jury heeft het boek van Marigo Teeuwen: ‘Verraderlijk gewoon. Licht verstandelijk gehandicapte jongeren, hun wereld en hun plaats in het strafrecht’ (Amsterdam: SWP, 2012) verkozen tot het winnende boek.

“De jury was zeer onder de indruk van dit boek. Eindelijk een sociologe die niet in een onleesbaar Amerikaans tijdschrift wegmoffelt wat ze over onze samenleving te melden heeft, maar één die een probleem aannemelijk weet te maken wat nog niet als zodanig was onderkend – met alle gevolgen voor de hardheid van de gegevens van dien. Ik (Ybo Buruma, red.) denk dat ik namens de SMV mag spreken als ik zeg dat wij hopen dat dit boek een belangrijke rol gaat spelen bij het wegpoetsen van een blinde vlek in het justitiële apparaat.”

 

2011

De jury van de SMVP publicatieprijs 2011, onder voorzitterschap van prof. mr. Ybo Buruma, heeft besloten dat deze tweejaarlijkse prijs zal worden toegekend aan Peter van Koppen voor zijn boek  ‘Overtuigend bewijs. Indammen van rechterlijke dwalingen’ (Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2011).