Parrhêsia

12 december 2012 - Is Grieks voor ‘vrijmoedig spreken’. Michel Foucault, de Franse filosoof, wijdt zijn laatste collegereeks in 1984 aan dit vrijmoedig spreken. Vrijmoedig spreken is  noodzakelijk voor ons zelfrespect, maar is ook […] lees meer.

Fratricide

08 oktober 2012 - Bob Hoogenboom Is een Latijns woord dat komt van ‘frater’ (broeder) en ‘cida’ (moordenaar), dat weer komt van ‘caedere’ (doden of vellen). Broeders doden elkaar sinds mensenheugenis. Cain doodt zijn […] lees meer.

Punch Lines

25 juni 2012 - Bob Hoogenboom Maurice Punch (71) schrijft onafgebroken, aanhoudend en doordringend over politie. Hij doet dat vanaf het begin van de jaren zeventig toen hij als nieuwsgierige jonge onderzoeker diensten ging […] lees meer.

Witteboordencriminaliteit

21 mei 2012 - Bob Hoogenboom Een belangrijk deel van de maatschappelijke discussie over (on)veiligheid gaat over meer blauw op straat, geweld in het uitgaansleven of onveiligheid in relatie tot inbraken en winkeldiefstal. Dit […] lees meer.

Verwaarlozing van de uitvoering

12 april 2012 - Bob Hoogenboom Het (vrijblijvend) praten, denken en schrijven over ‘leiderschap’ is het nieuwe gezelschapsspel. De lezingen, workshops, achtergrondnotities en ‘visiedocumenten’ zijn niet meer aan te slepen. Nieuw leiderschap bonkt op […] lees meer.

Bobby’s

19 maart 2012 - Bob Hoogenboom Begin maart verzorgde ik voor een groep studenten van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in het kader van de Master Strategic Urban Management een module over […] lees meer.

Zijn we geestelijk gezond?

16 januari 2012 - Bob Hoogenboom Zijn we geestelijk gezond? Dat is de titel van het eerste hoofdstuk van het boek The Sane Society van Erich Fromm. De eerste zin van dat eerste hoofdstuk […] lees meer.