Uitreiking Prof Mr. Pieter van Vollenhoven Penning 2017

06 december 2017

Voor het zesde jaar op rij zal prof mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), vandaag penningen uitreiken aan moedige burgers, die op een bijzondere manier invulling hebben gegeven aan hun verantwoordelijkheid voor veiligheid.

Opnieuw zal de uitreiking plaatsvinden op het Stadhuis in Rotterdam, waar burgemeester Aboutaleb onze gastheer is.

Dit jaar heeft de SMV weer meer voordrachten ontvangen dan voorgaande jaren. Nadat de juryleden –   de president van de rechtbank Noord-Nederland Maria van de Schepop, hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit Nijmegen Ira Helsloot, hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit Bob Hoogenboom en raadsheer van de Hoge Raad Ybo Buruma – zich over de voordrachten hebben gebogen, zijn er dit jaar negen mensen gekozen die de prof mr Pieter van Vollenhoven penning zullen ontvangen. Zeven van hen een bronzen penning, en twee een zilveren penning.

De bronzen penningwinnaars 2017 zijn:

Ruben den Engelse uit Apeldoorn

De 15-jarige Ruben zag eerder dit jaar bij de spoorovergang Molenstraat in Twello een oudere dame met een zwaar beladen rollator vallen op het spoor. Hij bedacht zich niet, dook onder de slagboom door om de vrouw te gaan helpen. Terwijl de trein al naderde, slaagde Ruben er nét op tijd in om de vrouw van het spoor te helpen.

Youri Uil uit Nijmegen

Ook de 15-jarige Youri heeft een oudere vrouw van het spoor gered. In mei van dit jaar was een bejaarde vrouw met haar scootmobiel vast komen te zitten op het spoor. De accu van de scootmobiel deed het niet meer en de wielen zaten op slot. Omdat de vrouw niet goed kan praten, kon ze ook niet goed duidelijk maken dat ze in nood was. Terwijl de spoorbomen al omlaag waren en de trein naderde, kreeg Youri na veel kracht zetten de scootmobiel in beweging.

Dhr. J.J. Hoogland uit Burgervlotbrug (Noord-Holland)

Dhr. Hoogland reed op 9 augustus 2017 ’s morgens met zijn auto op de Kerkweg te Eenigenburg richting Tuitjenhorn. Hij zag een lichtgrijze auto achter hem rijden. Plotseling zag hij de auto niet meer, wat vreemd was op een rechte weg. Tegelijk zag hij water opspatten. De grijze auto was te water geraakt. Dhr. Hoogland stopte direct, belde 112 en sprong in het water. Hij maakte het portier van de auto open en maakte de autogordel los van de bewusteloos geraakte vrouw achter het stuur. Terwijl hij 112 aan de telefoon had, hield hij met één hand de vrouw omhoog uit het water. Gelukkig stopte een vrachtauto. De chauffeur kon de telefoon overnemen zodat dhr. Hoogland met twee handen de vrouw kon dragen, tot de hulpdiensten arriveerden.

Dhr. A.A. van Gelder en dhr. G.B.A. Bekkers uit ‘s-Hertogenbosch

Beide heren zaten op een avond in september voor hun woning buiten te genieten van het najaarszonnetje als zij geschreeuw en gebonk horen op de eerste verdieping van een nabijgelegen flat. In de flat woonde sinds enkele weken een Afghaanse moeder met haar kinderen. De twee mannen besluiten om poolshoogte te gaan nemen en treffen de 13-jarige zoon met een mes in zijn hand en zijn zwaargewonde moeder. De twee mannen gaan de kamer binnen en pakken het mes. Ze houden de jongen vast tot de politie arriveert. De vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht. De politie noemt de mannen ‘levensredders’ en ‘helden’.

Jim Muller uit Elshout

Op 25 januari 2017 was de 21-jarige Jim Muller ooggetuige van een tasjesroof bij een oudere dame. Jim bedacht zich geen moment, greep de tasjesdief en werkte hem met gepast geweld tegen de grond. Hij is op de tasjesdief blijven zitten totdat de politie kwam.

Dhr. Hans Hissink

In 2013 is op de Posbank in Arnhem een moord gepleegd door twee criminelen die de auto van het slachtoffer wilden stelen. De criminelen hebben de auto met het lichaam erin naar Erp in Brabant gereden en daar in brand gestoken. De moord is lang onopgelost gebleven. Dit voorjaar heeft de rechtbank Arnhem twee daders veroordeeld. Dat de zaak alsnog kon worden opgelost, is te danken aan de broer van het slachtoffer, die 13 jaar lang aandacht voor de zaak is blijven vragen, én aan dhr. Hans Hissink. Hij was destijds getuige van de moord, bleef met gevaar voor eigen leven de daders observeren en belde 112. Zijn getuigenis is van groot belang gebleken. Uitsluitend hierdoor wist de politie dat de moord plaatsvond op de Posbank en niet in Erp. Bovendien heeft hij in de jaren daarna veel tijd aan de zaak besteed. Hij is dikwijls gehoord, onder andere onder hypnose, en heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij het oplossen van deze zaak.

De zilveren penningwinnaars 2017 zijn: 

Sarah Smit

De 18-jarige Sarah zag op 10 mei 2017 hoe een man op straat een oudere vrouw mishandelde. Sarah wist het incident te stoppen en heeft vervolgens de vrouw naar huis gebracht. Vervolgens is zij naar het politiebureau gegaan om melding te maken van voorval. Het bleek om en zoon te gaan die al jaren lang zijn bejaarde moeder intimideerde, bedreigde en mishandelde. De zoon is inmiddels opgepakt. Sarah had ook het telefoonnummer van de vrouw gevraagd en in de periode na het voorval heeft zij  nog zo’n 2 á 3 keer telefonisch contact gehad met de vrouw om te vragen hoe het ging. De politie is onder de indruk van haar optreden en alle stappen die zij heeft genomen (incl. nazorg).

Mevr. Karien van der Loo – Van de Sande uit Veldhoven

De echtgenoot van mevrouw Karien van der Loo kwam in 2014 om bij een arbeidsongeval in Helmond. Dhr. Van der Loo was één van twee dodelijke slachtoffers. De rechtbank oordeelde na uitgebreid onderzoek door OM en Arbeidsinspectie dat het bedrijf schuldig was aan de dood van de twee werknemers. In hoger beroep heeft mevrouw Van der Loo – door gebruik te maken van haar uitgebreide spreekrecht – gepleit voor een veiligheidsverbeterplan in plaats van een hogere boete voor het bedrijf. Afgesproken is dat zij zelf tot en met 2020 met hulp van zelf gekozen deskundigen toezicht houdt op verbetering van de veiligheid in het bedrijf.

 

Eén reactie op “Uitreiking Prof Mr. Pieter van Vollenhoven Penning 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *