Symposium Politieonderzoek, Politieonderwijs, Politie

01 augustus 2013

Het lectoraat Politiegeschiedenis van de Politieacademie nodigt u uit voor het symposium Politieonderzoek, Politieonderwijs, Politie ter ere van Piet van Reenen. Dit symposium vindt plaats op maandagochtend 2 september op de Concernlocatie van de Politieacademie te Apeldoorn, voorafgaand aan de opening van het academisch jaar.

Begin 1974, bijna veertig jaar geleden, publiceerde Piet van Reenen samen met Peter Verton in het sociologische tijdschrift Mens en Maatschappij een artikel over de legitimiteit van het toenmalige politieoptreden. Een bijzonder moment: voor het eerst publiceerden Nederlandse politiebeambten de resultaten van eigen onderzoek naar de eigen organisatie, het begin van een inmiddels onmisbare praktijk in de veiligheidszorg. Van Reenen combineerde in de jaren daarna zijn onderzoekswerk met functies als directeur van de Politieacademie en hoogleraar Politie en mensenrechten. Onder de politieonderzoekers neemt hij nog steeds een bijzondere plaats in.

Op 2 september wordt tijdens een klein symposium aandacht besteed aan een centraal thema in Van Reenens werk: het politieonderwijs als schakel tussen onderzoek en werkvloer. Kees van der Vijver zal terugblikken op veertig jaar politieonderzoek. De vooraanstaande Engelse politiechef en politieonderzoeker Peter Neyroud zal ons over de Britse ervaringen vertellen en zijn visie geven op een vruchtbare relatie tussen onderzoek en politiepraktijk. Cyrille Fijnaut zal in een laudatio de bijzondere betekenis van het werk van Van Reenen belichten. De bijeenkomst wordt afgesloten met de presentatie van het boek De draagbare Van Reenen.

Programma
Voorzitters: Bob Hoogenboom & Guus Meershoek
10.30    Welkomstwoord door Leon Kuijs, directeur van de Politieacademie
10.40    Kees van der Vijver: Een terugblik op veertig jaar politieonderzoek in Nederland en de impact
daarvan op de politie
11.00    Peter Neyroud: Police science, police training and the police in the UK
11.30    Debat
11.50    Cyrille Fijnaut: laudatio
12.10    Presentatie van ‘De draagbare Van Reenen’

Na afloop van het symposium kunt u op eigen gelegenheid de lunch gebruiken in het bedrijfsrestaurant. Betaling vergt een chipknip.

 Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen aan: congres@Politieacademie.nl. Een week voor aanvang ontvangt u per email een bevestiging van deelname en een routebeschrijving naar de locatie. Deelname aan het symposium is kosteloos. Bij vragen mail naar congres@politieacademie.nl of bel met 055-5397497.

Piet van Reenen
Piet van Reenen begon zijn loopbaan in 1964 als inspecteur bij de Rotterdamse Gemeentepolitie. Hij trotseerde een verbod van de korpsleiding door in zijn vrije tijd aan de Erasmus Universiteit sociologie te studeren. In 1972 trad hij als onderzoeker in dienst van het Politiestudiecentrum. Zes jaar later promoveerde hij op de studie Overheidsgeweld. In 1980 werd hij raadadviseur bij het ministerie van Justitie. Twee jaar later stapte hij over naar de Nederlandse Politieacademie, eerst als waarnemend directeur, daarna als directeur. Hij richtte met anderen de beroepsgroep Politie van Amnesty International op – een uniek fenomeen in de wereld – en was daarvan geruime tijd voorzitter. In 1991 werd hij beoogd korpschef van regiopolitie Flevoland. Om gezondheidsredenen aanvaardde hij een jaar later de functie van Hoofdinspecteur van de rechtshandhaving bij het ministerie van Justitie. Van 1997 tot 2011 was hij bijzonder hoogleraar Politie en Mensenrechten aan de Universiteit Utrecht.

 

 

Eén reactie op “Symposium Politieonderzoek, Politieonderwijs, Politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *