Rondetafel in Tweede Kamer over piraterijbestrijding

11 oktober 2011

De reders moeten zich zelf direct kunnen wenden tot particuliere beveiligingsorganisaties omĀ  hun schepen te beveiligen tegen piraterij als Defensie niet voor (voldoende) beveiliging kan zorgdragen. Dat is het standpunt van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, gisteren verwoord door de voorzitter van de SMVP, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, tijdens een Rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer over piraterijbestrijding. De SMVP baseert zijn standpunt onder meer op een juridisch advies van prof. mr. Knoops.

In een reactie (van 7 oktober jl.) zegt het kabinet de aanbevelingen over te nemen uit het adviesrapport van de door haar zelf ingestelde commissie De Wijkerslooth. Het kabinet denkt extra capaciteit voor beveiliging te realiseren door de inzet van reservisten en gewapende particuliere beveiligers met de tijdelijke status van militair. De optie om civiele gewapende particuliere beveiligers in te zetten, is volgens het kabinet thans niet aan de orde.

De SMVP is daarentegen van mening dat – zeker in het tijdperk van de eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid, het tijdperk van zelfregulering – de reders zelf een beroep moeten kunnen doen op particuliere beveiligingsorganisaties. De reder zelf is het best in staat te bepalen of en in welke mate beveiliging op het schip nodig is.

Omdat de Staat eindverantwoordelijk blijft voor het toepassen van geweld, zou de overheid ertoe kunnen overgaan om bedrijven voor deze beveiligingstaak te selecteren en te keuren. Op deze wijze wordt transparant aan welke voorwaarden de bedrijven moeten voldoen en zijn zij goed controleerbaar.

In de komende maand zal de SMVP samen met de advocaat Knoops de juridische consequenties van het standpunt van de SMVP verder onderzoeken, zodat hierover duidelijkheid is voordat het algemeen overleg tussen verantwoordelijke ministers en de Tweede Kamer over dit onderwerp plaatsvindt. Dit algemeen overleg staat gepland voor 10 november 2011.

2 reacties op “Rondetafel in Tweede Kamer over piraterijbestrijding

 1. L.S.

  Interessante gedachte. Als ik een parallel trek naar binnenlandse veiligheid, is uw standpunt dan “ondernemers (reders op het vasteland) moeten zich zelf direct kunnen wenden tot particuliere beveiligingsorganisaties om hun onderneming te beveiligen tegen overvallen als de politie niet voor (voldoende) beveiliging kan zorgdragen”? Vanzelfsprekend mogen die beveiligingsorganisaties dan gebruik maken van wapens…

  Met vriendelijke groet,

  Erik Albers

  • Beste Erik,

   De situaties zijn niet vergelijkbaar. Er is een groot verschil tussen de situatie op het vasteland en die op volle zee. Op land kan je altijd 112 bellen en dan komt er hulp. Op volle zee is dat niet mogelijk. Daarbijj zijn de mate van geweld en ook de soort van wapens van de piraten niet vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld overvallers van een juwelier.

   Met vriendelijke groet,
   Ingrid de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *