NVWA moet opkomen voor publieke belang

09 augustus 2017

Met regelmaat worden we opgeschrikt door berichten over veiligheidsincidenten en/of gesjoemel met de regels. De bedrijven maken hun verantwoordelijkheid voor veiligheid niet waar, maar ook het toezicht van de overheid kan de incidenten niet voorkomen. Het eierschandaal is het zoveelste voorbeeld.

Prof mr Pieter van Vollenhoven in het Algemeen Dagblad over het falend toezicht op ons voedsel.

Eén reactie op “NVWA moet opkomen voor publieke belang

  1. Ik ben het volledig eens met de heer Van Vollenhoven. En zelfregulering is een belangrijk element in het toezicht op de voedselveiligheid. Ik lees op nu.nl in dit verband ook nog het volgende verontrustende bericht:

    “Voedingsmiddelen waar eieren in zitten die besmet zijn met fipronil zijn veilig om te eten.

    Als de stof er al in zit, zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

    Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen.”

    Ik heb de ernstige verdenking dat de FNLI helemaal geen onderzoek heeft verricht en zich uitsluitend verschuilt achter een theoretische redenatie dat een vervaardigd product “nooit zoveel” fipronil kan bevatten, zonder dit feitelijk vast te stellen. Het zoveelste voorbeeld, zelfs binnen dit gevoelige dossier, van een sector die zijn eigen producten keurt en (te) snel tevreden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *