Lezing prof dr Arthur Ringeling – ‘Bestel in Balans?’

14 februari 2017

Tijdens een druk bezochte debatmiddag ‘Nationale Politie: van handhaving tot opsporing’ op 12 februari jl. in De Balie spraken verschillende deskundigen, waaronder prof dr Arthur Ringeling, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

In zijn lezing beschouwde hij de ontwikkelingen van het Nederlandse politiebestel vanuit drie dimensies: die van publiek en privaat, van centraal en decentraal en van politiek en ambtelijk. Hij concludeert dat vooral op de tweede en derde dimensie de balans zoek is. De aandacht is te veel naar de organisatiestructuur gegaan en te weinig naar het politiewerk.

“Wij hebben een besteldiscussie de prioriteit gegeven boven de inhoudelijke discussie over het politiewerk in het kader van een democratische rechtstaat. We hebben een functionalistische discussie gevoerd in plaats van een normatieve. Het accent is gelegd op macht en efficiency in plaats van op publieke waarden en professionaliteit. Het is de hoogste tijd om van debatthema te veranderen.”

Zijn gehele lezing treft u hier aan.

Nederland Amsterdam 12 februari 2017. Nationale Politie: van handhaving tot opsporing. Foto: Jan Boeve / De Balie

Foto: Jan Boeve / De Balie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *