Is de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis?

18 oktober 2017

Over de vorige jaarwisseling (2016-2017) werd gesproken in termen van een ‘redelijk verlopen’ en ‘rustige’ jaarwisseling. Als je deze feestelijke avond en nacht echter vergelijkt met andere nationale volksfeesten zoals Koningsdag, carnaval of een voetbalkampioenschap, dan ga je je toch oprecht afvragen waarom die oudejaarsavond en -nacht zo’n verloop moeten hebben.

In de SMV notitie ‘Is de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis?’ incl. bijlage ‘cijfers jaarwisseling 2016-17’ treft u een overzicht van de consequenties die aan deze ‘feestelijke avond’ zijn verbonden.

De SMV acht het verheugend dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek is gestart naar onze oudejaarsavond tradities. Gelet op wat de gevolgen zijn van overmatig drank- en drugsgebruik én de kracht van verkeerd of verkeerd afgestoken vuurwerk zou de SMV het toejuichen als de oudejaarsavond traditie in een gecontroleerd evenement zou worden omgezet.

De gehele notitie kunt u hier downloaden.

22 reacties op “Is de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis?

 1. Gecontroleerd evenement. Lees als: Wij willen voor de randstad een groot evenement waar alles ramvol zal staan terwijl de rest van Nederland mag leven met nog een betuttelende maatregel in de lijn van rubberen stoeptegels. Nee dank u. Mij maak je niet blij als de gemeente namens mij 3 pakjes astronauten en een fonteinenpakket van de Aldi komt afsteken. Ik wil die sfeer in mijn eigen straat met alleen de mensen met wie ik op dat moment samen wil zijn. Vandalen en criminelen wat mij betreft hard aanpakken maar laat ons verder lekker zelf bepalen wat we wel en niet doen op oudjaarsavond.

 2. Ja het is een feestelijke traditie, mits er ook eens nagedacht word en eerlijk word opengesteld dat het illegale vuurwerk hier de grote boosdoener is.

  Mensen moeten elkaar eens wat meer gunnen, of wil je terug naar de jaren 70 en 80 dat de hele handel werd vernield.

 3. Als die ook verboden gaat worden gaat men massaal illegaal vuurwerk halen in het buitenland dat weten jullie ook. elke traditie word kapot gemaakt in dit land en ben er beetje klaar mee. Gaan we ook drank verbieden daar vallen ook veel doden mee en zwaar gewonden en ook omstanders en hulpverleners worden aangevallen door dronken lui die trouwens met oud en nieuw mee gerekend worden als vernieling en aanhouding.

  Nederland moet stoppen met betutteling en die debielen die niet weten waarmee ze bezig zijn hard aanpakken. Want das grote probleem in Nederland zijn een paar idioten die niet weten hoe ze zich moeten gedragen en dan moet de rest die wel weet hoe het moet voor boeten en dat moet is afgelopen zijn.

  • Van traditie is toch al lang geen sprake meer Karel, de knallen klinken nu al weer dagelijks in mijn woonomgeving; Vuurwerk….het gaat nergens meer over…volledig doorgedraaide shit… (Zie mijn reactie onder nr 10.)
   Iedereen zou binnen een eigen jaarwisselingsfeestje om 00.00 uur muziek kunnen opzetten in eigen huis i.p.v. vuurwerk afsteken buiten…
   ‘Betutteling’ ontstaat omdat veel ouders blijkbaar prut-ouders zijn; niet in staat zijn hun kinderen op te voeden.

 4. Geachte,

  In een Europa met open grenzen het verbieden van consumenten vuurwerk? U bent de steen des aanstoots naar een totale chaos met de oud en nieuw viering op de wijze.
  Er zal een ongeremde stroom van smokkel met illegaal vuurwerk op ons afkomen, open markt economie. Weet u nog?
  +
  De enigste landen waar een totaal verbod geld zijn Ierland en Roemenië.
  Om ons heen hebben bijv. Frankrijk ,Engeland , belgie,spanje een verkoop van vuurwerk 365 dagen het hele jaar door. (!?)
  U voelt zelf wel waar dit op uitdraait

  Hufter gedrag voorkomt men niet door vuurwerk te verbieden.
  “Het is als het wegnemen van de stok waarmee men slaat , men pakt daarna gewoon de steen op en gaat daar mee gooien.”
  Het gedrag blijft, daar heeft u dan niks aan veranderd.

  En dan dit ??>?
  Een massale volksverhuizing rond middernacht? Sorry……..ik weiger ik hier op in te gaan. Denk u zelf maar na hoe dit overkomt………..

  En ook het volgende:
  Zo goed als alle ernstige verwondingen worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk, ook zegt men achteraf in de verklaringen naar de politie toe dat men met legaal vuurwerk aan de gang was.
  Wie zal achteraf ook verklaren dat ze met illegaal materiaal bezig waren waardoor ze dit letsel oplopen?
  Alleen het verzekeringstechnische verhaal zal de mensen altijd dwingen de verklaring vals af te leggen , laat staan straf rechterlijke procedures.

  Wat mij schokt is dat deze stichting met gestrekt been deze discussie ingaat en hierbij een totaal gebrek aan kennis van de materie en situatie aan de dag legt waardoor ik deze stichting in deze discussie verklaar tot een gevaar voor de openbare orde met de plannen die ze ten toon spreiden.

  Ook ontmanteld deze stichting goed verlopen discussies met de belangenvereniging pyrotechniek nederland .

  Deze hebben in samenwerking met de politie bijvoorbeeld Risico volle producten (producten die verkeerd kunnen worden gebruikt) uit de handel genomen en hebben er samen met de inspectie leefomgeving en tranpsort voor gezorgd dat wij in Nederland veilig en kwalitatief hoogstaand vuurwerk hebben waar een verwaarloosbaar rest risico aan hangt bij juist gebruik.

  Omtrent de veiligheid kan ik u ook melden dat de mededeling omtrent de steekproeven en het percentage onveilig vuurwerk in de media niet klopt.
  De steekproeven worden uitgevoerd op 2.5% van het totale vuurwerk wat Nederland legaal binnenkomt.
  Hier worden de meest risicovolle producten uitgekozen en hiervan word 25 % afgekeurd.
  Dus men zit er bovenop zo te zeggen.
  Waarom dit overboord gooien en een totaal niemandsland inlopen wat eindigt in een totale chaos !!!

  M.v.g.

 5. Bizar tv momentje vandaag bij WNL:
  SMV start petitie voor georganiseerde vuurwerkshows, omdat deze traditie teveel (milieu & letsel) schades veroorzaakt.
  Sinds 2014 starten oogartsen vuurwerkmanifest op verbod consumentenvuurwerk
  Moeder van een blindgeboren baby met een operabele oogaandoening krijgt deze operatie niet vergoed!

 6. Vergeet u de gehoorschade niet ook te noemen, schade die moeilijk controleerbaar is!
  Ik loop nu (oktober) al niet meer prettig over straat in bepaalde buurten waar al regelmatig harde bommen hoorbaar zijn; angst voor gehoorschade.
  Is het geen idee om als SMV i.i.g. een landelijke petitie te starten via petitie.nl ?
  Er zijn zo’n 17 miljoen inwoners in Nederland en zo’n 33,4 miljoen gezeldschapsdieren.
  Iedere ‘dierenbezitter’ die een petitie tegen consumenten/ilegaal vuurwerk NIET zou tekenen geeft daarmee aan niet van dieren te houden lijkt mij.
  Als je er van uit gaat dat deze groep i.v.m. ‘hun huisdieren’ wel voor een vuurwerkverbod voor consumente/burgers zouden zijn, zouden dit dus miljoenen handtekeningen moeten opleveren voor een verbod op consumentenvuurwerk.

  Motto: Wie niet tegen consumentenvuurwerk tekent, houd niet van dieren, maar alleen van zichzelf/ z’n eigen prettige gesteldheid.

 7. Wij zijn grote voorstanders om het vuurwerk georganiseerd te laten plaatsvinden. Het is met al het illegale vuurwerk wat ook wordt binnengesmokkeld enorm onverantwoordelijk om dit nog toe te staan. 1 gewonde is al te veel!!

  • Ik ben ook al JAREN voor gecontroleerde zones en tijden om vuurwerk af te steken. Het is ZO IRRITANT om het hele jaar door last te hebben van dat kinderachtige gedoe!!

 8. Los van alle goedbedoelde adviezen wordt het tijd dat men zich gaat realiseren dat het in de praktijk onmogelijk is om in elke gemeente een centraal vuurwerk af te steken. Er zijn niet voldoende gecertificeerde personen in Nederland om op alle plaatsen vuurwerk af te steken. Bovendien zorg je er zo voor dat vuurwerk in de illegaliteit komt als je verbiedt om zelf af te steken, m.a.w. nog meer onveilige situaties.

 9. Nee, het is voor ons al heeel veel jaren niet meer een feestelijke gebeurtenis.
  Steeds meer, steeds harder, steeds viezer, steeds meer van dit alles.
  Afschuwelijke herrie.Waar je ook bent in je woonplaats. Je moet het aanhoren!
  Mijn plezier mag nooit ten koste gaan van andermans plezier.
  Dus overheid: centraal aub. Veel teveel tolerantie!
  Wij vluchten al jaten weg van huis naar een stillere plek.
  Dit moet toch niet nodig zijn.
  Veiligheidsaspecten, miliieu, kosten van zorg moeten zwaarder wegen.

  • Helemaal mee eens, plus dat het geknal ook steeds vroeger lijkt te beginnen (hoor nu al weer meerdere weken regelmatig knallen in m’n woonbuurt) en ook 1 januari v.a. 00.00 uur uur gaat het de hele nacht door; veel vuurwerk afstekers hebben geen karaktereigenschappen van normen/waarden en tradities, maar gaan als karakter-loze schapen, kudde-driften aan. Het effect van het inluiden van het nieuwe jaar is volledig verdwenen.

   Hetzelfde zie je rond Sinterklaas: in september/oktober treft je alle sinterklaas snoepgoed al aan in de winkels (pepernoten, taaipoppen, enz… ook deze omzet-fetisjisten hebben geen gevoel voor traditie en kennen geen beheersing…..triest.)

 10. Ik pleit voor het legaliseren van vuurwerk wat geen geluidseffecten geeft en wat niet wegvliegt denk aan verschillende soorten bengaals vuur
  Met een vuurwerkverbod wek je alleen maar een schijnvleiligheid op.

 11. Geachte lezer,
  In de omgeving Utrecht/Parkwijk-Zuid wachten wij met spanning af wat er weer aankomend jaar gaat gebeuren tijdens Oud&Nieuw. Jaarlijks is hier sprake van zware overlast. Als je als bewoner er iets over zegt, wordt er onder anderen door LEDEN van de harde kern van FC Utrecht met je afgerekend door middel van geweld aan de deur. Er onstaan grimmige situaties door het constante afsteken van zwaar vuurwerk. Oud & Nieuw dient een feestelijke aangelegenheid voor iedereen te zijn. In Parkwijk-Zuid in Leidsche Rijn is het tot nu toe niet het geval geweest. Daarom wil ik als bewoner pleiten voor het centraliseren van de bevoegdheid voor het afsteken van vuurwerk.

 12. Fijn dat er eindelijk wordt opgetreden tegen privé vuurwerk afsteken! Ik zie er elk jaar weer tegenop, dat geknal en al die ongelukken. Ga zo door, mijn partij Groen Links is ook tegen het vuurwerk.

 13. Van mij mag dat vuurwerk verboden worden!! Al 3 jaar achtereen liggen mijn ramen eruit door anderen die vuurwerk te hooi en te gras gooien!! Normaal vuurwerk, oké, maar het zijn gewoon bommen, die gegooid worden!!!
  Ik ben 73 jaar en invalide; ben ook astma patient!! ENIG idee hoe benauwd je het hebt door die rook?? En zeker als iedereen feest en mijn ramen eruiit liggen en ik al die rooktroep naar binnen krijg en inadem!!
  Daarnaast zit ik als invalide oudere tot diep in de nacht te wachtyen op de glaszetter..IN DE KOU, want immers mijn ramen liggen er uit! Zelfs de verzekering gaat moeilijk doen, omdat het al 3 jaar achtereen gebeurd! vraag me af of ooit iemand DAAR AAN DENKT!!! Voor mij is oud en nieuw een ramp; gèèn feest!!

 14. 480 slachtoffers per jaar van vuurwerk.
  150.000 slachtoffers per jaar van honden beten.
  Vorig jaar nog een man uit Noord-Brabant zijn hele arm kwijt door zijn eigen hond.
  Honden blaffen, Janken en overal ligt poep waar het niet hoort zoals op speelplaatsen.
  Ik stel voor een verbod op honden en alleen houden door professionals of een centrale honden shows.
  Helaas moeten de goede mensen die netjes met hun dier omgaan hier ook voor boeten net zoals bij een vuurwerk verbod.

 15. Op uw pagina lees ik dat de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik én de kracht van verkeerd of verkeerd afgestoken vuurwerk ertoe leiden dat u pleit voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten.

  Graag zou ik willen weten waarom u de tweede oorzaak wél wil aanpakken (vuurwerk) en de eerste oorzaak (overmatig drank en drugsgebruik) niet. Drugsgebruik is al verboden maar als het u daadwerkelijk om de slachtoffers gaat zoals te lezen is in verschillende media, vraag ik mij af waarom u nooit eerder voor een drankverbod hebt gepleit en waarom u dat nu niet doet.

  Per jaar overlijden er ruim 800 mensen door alcohol. Dat is nogal een verschil als u het afzet tegen de vuurwerkslachtoffers. Je zou van een stichting die zich inzet voor maatschappelijke veiligheid verwachten dat eerst de allergrootste maatschappelijke risico’s worden aangepakt (Alcohol is slechts één van de vele verschillende oorzaken voor significant meer jaarlijkse slachtoffers dan vuurwerk).

  Gezien het enorme contrast met het aantal slachtoffers, lijkt het mij zonde van uw tijd om voor een vuurwerkverbod te pleiten en niet voor een –bijvoorbeeld- drankverbod.

  Ik ben erg benieuwd naar de afweging die is gemaakt en waarom er uiteindelijk is gekozen voor het onderwerp vuurwerk waarbij relatief gezien maar erg weinig slachtoffers vallen.

 16. Als Enschedese ben ik al jaren op de vlucht voor dit vuurwerkgeweld. Ik heb niets tegen het afsteken van rotjes of siervuurwerk, de overlast is vooral de toename van illegaal vuurwerk en carbit. Daarnaast geeft het overmatige alcoholgebruik ook overlast, waardoor vernielingen ontstaan en vuurtjes worden aangestoken. Je durft hier niets van te zeggen en de politie doet ook niks. Alles lijkt dan wel geoorloofd. Over de grens in Duitsland lukt het wel, daar is geen of weinig overlast. Is het dan toch de Nederlandse mentaliteit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *