Goede discussie over de toekomst van de vrijwillige politie

31 januari 2012

Gisteren, 30 januari, vond  in de Pulchri Studio in Den Haag een Ronde Tafel bijeenkomst plaats over  politievrijwilligers.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, mevr. Alice Vellinga (Politieacademie) en dhr. Cees Breederveld (Rode Kruis) tijdens de Ronde Tafel over Politievrijwilligers

 

Enige tijd terug bracht Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar buiten dat hij het aantal politievrijwilligers fors wil verhogen, zelfs verdubbelen. Naar aanleiding van deze opmerking heeft de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP), onder voorzitterschap van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, de minister laten weten graag samen de schouders te willen zetten onder het realiseren van deze doelstelling.

De SMVP verdiept zich al langere tijd in de vrijwillige politie. De voorzitter van de SMVP is ere-voorzitter van de Landelijke Organisatie van Politie Vrijwilligers (LOPV) en de SMVP heeft al eerder bijeenkomsten georganiseerd met als doel na te denken over de toekomst van de vrijwillige politie in Nederland.

Tijdens de Ronde Tafel bijeenkomst van gisteren, waarbij de Minister en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven als gastheren optraden, werd van gedachten gewisseld over allerlei zaken die de vrijwillige politie aangaan.  Aan tafel zaten onder meer vertegenwoordigers van het ministerie, van de beroeps en vrijwillige politie, maar ook vertegenwoordigers van andere vrijwillige organisaties. Aan de hand van een drietal thema’s werd gesproken over de rol van de vrijwillige politie als brug tussen de politie en de  maatschappij, de werving van vrijwilligers bij de politie en de vraag hoe je de vrijwilliger duurzaam aan de politieorganisatie kan binden.

Verschillende meningen gingen over tafel, maar overall overheerste de wil om met meer vrijwilligers aan de slag te gaan. Een mooi signaal voor de minister die een target heeft gesteld om binnen drie jaar het aantal vrijwilligers te verhogen tot 10% van het totaal aantal politieagenten.

2 reacties op “Goede discussie over de toekomst van de vrijwillige politie

 1. Jammer dat dit gebeuren niet breder bekend is gemaakt en ben erg benieuwd naar de uitkomst van vorige bijeenkomsten en de 3 thema’s die besproken zijn. Ook erg benieuwd naar de mogelijke toezegging van mevr. Vellinga over de inzet van de PA betreffende ondersteuning werving. Is er ook gesproken over de opleiding doorstroom 2 naar 3 en de financiering door het Ministerie van de uitbreiding van modules beperkte (nieuwe) opleiding.
  Op zich een prima ontwikeling dat ook de SMVP aansluit. Er moet de komende jaren immers nog veel werk worden verzet.

 2. De 10% over 3 jaar is nu een feit.

  Hoe pakken we dit op? De uitdaging bij de VP voor zowel de VP collegae als de reguliere collegae is om de inzet van de VP te optimaliseren. Wél vrijwillig, maar niet vrijblijvend! VP werk moet zinvol zijn voor én de vrijwilliger als óók voor de reguliere collegae.

  Concreet
  1- Ik werk vanaf mijn 20e met groepen en opleidingen
  2- ik heb inmiddels zo’n 15 jaar politie ervaring op straat

  Wat is dan logischer dan een deel van mijn VP taken in te plannen als opleider en/ of coach?
  Iemand anders is misschien afgestudeerd in de rechten ( Mr ). Nou, zoeken naar de meest zinvolle VP taak daarbij

  klopt dit nu, of mis ik wat?

  jan wouter jwvdstraaten@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *