Veiligheid in het ziekenhuis

30 oktober 2017

Op woensdag 11 oktober 2017 vond in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam het symposium ‘Veiligheid in het ziekenhuis’ plaats. Veiligheid in ziekenhuizen is de laatste jaren erg in ontwikkeling waarbij er grondig onderzoek wordt gedaan naar complicaties en calamiteiten. Ondanks deze positieve ontwikkelingen zit veiligheid nog niet bij iedereen in de haarvaten.

De voorzitter van de calamiteitencommissie van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, dr. ir. Jasper  Kappen, heeft de ambitie om veiligheid binnen het ziekenhuis een nog prominentere rol te geven. Daarom werd namens de calamiteitencommissie een symposium georganiseerd waarin veiligheid en gedrag omtrent veiligheid centraal stonden.

Het symposium startte met een videoboodschap van prof mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de SMV, waarin hij beschrijft  dat er twee onderzoeken een rol spelen na een ernstige gebeurtenis: onderzoek naar wat er precies gebeurd is met als doel lering trekken uit de gebeurtenis én onderzoek naar de verantwoordelijke of schuldige. Prof Van Vollenhoven wijst in de video op het grote spanningsveld tussen deze beide onderzoeken. Voor het lering trekken is het van belang dat iedereen vrij-uit kan spreken over wat er gebeurd is, maar in het strafrecht mag eenieder zwijgen, want niemand hoeft bij te dragen tot zijn of haar eigen veroordeling.

Klik hier voor de gehele videoboodschap van prof mr. Pieter van Vollenhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *