Het woord is aan … Bulle Koster

22 juni 2017

Valwanden bij binnenbranden

Februari 2016 publiceerden wij onderstaand artikel. Inmiddels is het definitieve rapport beschikbaar, zie hier

Per week brandt er gemiddeld 1 stal af in Nederland. Per jaar komen er tussen de 20 en 100 mensen om door brand. En dat terwijl er al jarenlang wordt gewerkt aan brandpreventie, brandwerende materialen en constructies.

Lang voordat er gebrek aan zuurstof is, zijn de mensen en dieren al gestikt in de rook en is de rook zelf, samen met de (mest)gassen en de hoge temperatuur dodelijk voor iedereen die de stal in wil.

Over stalbranden zijn de laatste jaren veel rapporten en aanbevelingen geschreven door alle betrokken partijen. Als oplossing heb ik “valwanden” bedacht, gepatenteerd in Nederland en uitgetest bij de brandweer samen met het Safety Fieldlab Campus Twente: http://www.safetycampus.de/safety-field-lab.aspx

Achtergrond van de uitvinding is het volgende: de meeste buitenwanden in stallen, scholen, industrieën, verpleeghuizen en kroegen zijn geen dragende muren, maar gewoon wandjes van steen, glas, hout, staal of kunststof. Wanneer die wanden naar buiten vallen en er in het dak of de gang een ” rookluikconstructie” open valt, kan de rook ontsnappen en de dieren of de mensen naar buiten. De brandweer, die er gemiddeld na 12 minuten is, kan het pand dan betreden zonder last te hebben van rook en gas. Daarnaast is er veel minder explosiegevaar en een veel lagere temperatuur. Een brandweerman die bij de schaalmodelproeven was zei: “Je maakt van een binnenbrand een buitenfikkie”.

De extra kosten per wand zijn slechts een paar honderd euro: twee slotjes, 2 bladveren en de zwaartekracht doen al het werk. De al bestaande rookdetectie zal de wand laten vallen. Constructie-technisch is het geen ‘rocket-science’. Ook het gevaar dat de wanden zelf zouden kunnen vormen tijdens de val, is goed oplosbaar.
Samen met het Safety Fieldlab van Campus Twente zijn brandsituaties in een 1:10 schaalmodel van een varkensstal uitgetest. Het rapport en de samenvatting kunt u hier downloaden.

In het kort de conclusie: deze vinding zorgt bij elke binnenbrand (stal, utiliteitsbouw, seniorenwoningen, kroegen, sportzalen, etc.) voor veel minder of geen slachtoffers door het snel afvoeren van de rook en aanvoeren van schone lucht. Binnen 1 minuut na het vallen van de wanden is er op leefniveau weer een leefbaar milieu. Mens en dier die zelf kunnen lopen, kunnen naar buiten, maar degene die achterblijven stikken niet meer in de rook of de giftige gassen.

De brandweer is in heel Nederland binnen 12 minuten aanwezig en met deze vinding staat iedereen dan snel en veilig buiten. Of, indien men zich nog binnen bevindt, is er geen directe levensbedreiging door rook. Zo zijn er minder slachtoffers en is het veiliger werken voor de brandweer zelf.

Helaas zullen deze valmuren niet ingevoerd kunnen worden zonder politieke druk en wetgeving in deze, zonder verandering in het denkraam van architecten, aannemers, ambtenaren en eigenaren.

U kunt een parallel trekken met de autogordel; reuze nuttig, maar als het niet verplicht was gesteld, gebruikte niemand er eentje…

Voor meer informatie:

W. ( Bulle) Koster – bulle@globalxs.nl
(De heer Koster is 33 jaar dierenarts en heeft al meerdere stalbranden van iets te dichtbij meegemaakt.)

 

Het woord is aan…

Veiligheid is van iedereen. We geven daarom graag het woord aan een breed scala van externe deskundigen om onderzoeken, ideeën en inspiratie met u te delen.

Het gaat hierbij niet om standpunten van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. De stichting is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van de rubriek ‘Het woord is aan …’

Heeft u een interessant artikel dat u graag wilt delen? Neem contact met ons op via smv@maatschappijenveiligheid.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *