Uitreiking prof mr Pieter van Vollenhoven Penning 2016

07 december 2016

Op 5 december 2016 zijn de bronzen penningen uitgereikt aan:

_dsc9423

 

De heer Christian Weima uit de gemeente Borger-Odoorn die een tweejarig jongetje redde die door vier rottweilers was aangevallen. De honden waren losgebroken en hadden zich op het spelende jongetje gestort. De eigenaresse was niet in staat de honden van de peuter af te krijgen. Buurman Weima die het hoorde, pakte een koevoet en sloeg op de honden in zodat het jongetje loskwam. Mede door zijn optreden heeft het kind het overleefd.

 

_dsc9453

 

De heer Piet Kats, motoragent uit Rotterdam, die een auto met pech de Maastunnel uitduwde. Midden in de Maastunnel stond een auto met pech stil. De bestuurder was in paniek vanwege de gevaarlijke situatie die hij met zijn stilstaande auto veroorzaakte. De motoragent besloot niet te wachten op de sleepauto en duwde – zittend op zijn motorfiets – met zijn been de auto de tunnel uit.

 

 

_dsc9403

 

Twee Urker vissers Marco Buter en Jan Anker die achter de overvallers van een juwelier aangingen en deze overmeesterden en aan de politie konden overdragen. De twee mannen staan elke week op dinsdag met hun viskraam in Oldemarkt. Terwijl zij daar aan het werk waren, zagen ze dat de nabijgelegen juwelier werd overvallen. Zij twijfelden geen moment en zetten de achtervolging in. Eind 2014 hadden deze zelfde mannen uit Urk ook al ingegrepen bij een overval op dezelfde juwelier.

 

De zilveren penning 2016 is uitgereikt aan::

_dsc9473

 

De heer Pierotti uit Amsterdam die heeft geprobeerd de ontvoering van een tweejarig meisje te voorkomen. Op een avond hoorde de buurman veel lawaai in de straat en hij hoorde een  buurvrouw schreeuwen dat ze haar kind wilden meenemen. Hij bedacht zich niet en rende in zijn pyjama naar buiten om te helpen. Hij wist één van de mannen te pakken en – ondanks de stroomstoot dij hij kreeg van een taser – over te dragen aan de politie.

 

De SMV is – met steun van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg – in 2012 begonnen met het jaarlijks belonen van mensen die hun verantwoordelijkheid voor veiligheid hebben genomen en medeburgers hebben geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *