Uitreiking Penningen 2017

21 november 2017

Op woensdag 6 december 2017 reikt prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), enkele Prof Mr Pieter van Vollenhoven Penningen uit. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Stadhuis van Rotterdam.

In 2012 heeft de SMV – met financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) – de Prof Mr Pieter van Vollenhoven Penning in het leven geroepen. Met deze penning wil de stichting mensen eren en belonen die op een bijzondere, navolgenswaardige wijze hebben bijgedragen aan de veiligheid in de samenleving.

Uit alle voordrachten heeft een jury enkele indrukwekkende en inspirerende verhalen gekozen over een bepaalde gebeurtenis waarbij iemand door moedig en doortastend optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid van medeburgers.

De Prof Mr Pieter van Vollenhoven Penningen gaan dit jaar naar:

  • twee jongens die beiden een oude dame net op tijd van het spoor redden;
  • een man die een vrouw heeft gered uit een te water geraakte auto;
  • een 18-jarig meisje dat ingreep bij een incident op straat waarbij een zoon zijn bejaarde moeder mishandelde;
  • twee mannen die ingrepen toen een jongen zijn moeder met een mes aanviel;
  • een jongen die getuige was van een tasjesroof, de dief greep en tegen de grond werkte en vasthield tot de politie er was;
  • een man die bij een moordzaak met gevaar voor eigen leven bleef observeren en wiens getuigenis van groot belang is gebleken voor de oplossing van de moord
  • een vrouw van wie de man is omgekomen bij een bedrijfsongeval. Het bedrijf is schuldig bevonden aan de dood van de werknemer. In hoger beroep heeft de vrouw – door gebruik te maken van haar uitgebreide spreekrecht – gepleit voor een veiligheidsverbeterplan in plaats van strafverhoging/een hogere boete voor het bedrijf.

De bijeenkomst op 6 december a.s. zal worden geopend met een welkomstwoord van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De voorzitter van de SMV prof. mr. Pieter van Vollenhoven zal de penningen uitreiken. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zal spreken over burgers die hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid nemen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *