Laat vuurwerk jouw buurt niet verknallen!

09 december 2014

SMV en Specsavers vragen samen aandacht voor een veilige jaarwisseling.

Dit jaar vragen SMV en Specsavers samen aandacht voor de risico’s verbonden met de jaarwisseling en met het afsteken van vuurwerk in het bijzonder. Specsavers focust daarbij op de risico’s van gehoorschade en oogletsel door vuurwerk; SMV focust op de rol die burgers zelf kunnen spelen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.

Tijdens de vorige jaarwisseling werden ruim 700 mensen binnengebracht bij de Eerste Hulp voor vuurwerk gerelateerde verwondingen, vooral oogletsel, gehoorschade, en brandwonden. Specsavers heeft onlangs een onderzoek gedaan onder ruim 500 Nederlanders, waarbij 4 op 10 aangeeft voor een verbod te zijn op het afsteken van vuurpijlen en rotjes rond oud en nieuw. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog veel te winnen is met het volgen van de veiligheidsvoorschriften bij het afsteken van vuurwerk. Zo blijft slechts 38% op de voorgeschreven, veilige afstand bij het afsteken van de vuurwerklont, leest slechts 13% de afsteekinstructies en draagt slechts 5% gehoorbescherming.

Zie onder een filmpje waarin het belang wordt onderstreept van het veilig afsteken van vuurwerk.

Burgers kunnen zelf ook veel doen om oud en nieuw veilig te laten verlopen. Daartoe zullen SMV en Specsavers samen op 16 december veiligheidskoffertjes uitdelen aan vrijwilligers die zich in Rotterdam-Noord inzetten voor de veiligheid.

Ook uit eerder onderzoek van de SMV (eind 2012) kwam duidelijk naar voren dat, wanneer we als samenleving oud en nieuw op deze wijze willen blijven vieren, de samenleving ook medeverantwoordelijkheid moet dragen voor de beheersing van risico’s in eigen buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *