Naar aanleiding van het ongeval met de Stint een jaar geleden, besloot minister Van Nieuwenhuizen tot een verbod van de Stints. Een kordaat besluit met het oog op de veiligheid, vond SMV voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Maar ook een besluit met gevolgen voor de fabrikant van de Stint. Die vroeg na het besluit faillissement van zijn bedrijf aan, naar zijn zeggen een rechtstreeks gevolg van het verbod.
Van Vollenhoven vindt dat zo’n benadeelde partij een beroep zou moeten kunnen doen op een fonds als een besluit van de overheid achteraf te ingrijpend blijkt. Want: “als je zo’n buffer niet hebt, dan durven mensen straks geen beslissingen meer te nemen, omdat ze bang zijn voor de financiële gevolgen.”
Rondom het voorstel van dhr. Van Vollenhoven om een schadefonds in te stellen voor gedupeerden van preventief overheidsingrijpen ten behoeve van de veiligheid, heeft mr. dr. Tijn Kortmann (specialist overheidsaansprakelijkheidsrecht) besloten een symposium te organiseren met als titel ‘Van Stint tot Fipronil: een schadefonds voor gedupeerden van voortvarend overheidsingrijpen in crisissituaties’. Het symposium zal plaatsvinden op donderdag 7 november as, 14.00 uur op het kantoor van Stibbe in Amsterdam.
Als u hier klikt, vindt u de uitnodiging en het programma. U kunt zich via deze uitnodiging/programma aanmelden
Dit lijkt mij inderdaad een interessant symposium te zijn geweest. Jammer dat ik te laat deze artikel vond. Ik ben het eens met die denkwijze. Je moet inderdaad een buffer hebben, zodat je zonder angst besluiten kunt nemen. Niet prettig dat de fabrikant erna besloot tot faillissement, maar ik snap die keuze wel.