Studiemiddag: ‘Aanpak van gewelddadige radicalisering’

31 maart 2017

Op donderdag 20 april 2017 zal de eerstvolgende Cahiers op de Campus plaatsvinden, genaamd ‘Aanpak van gewelddadige radicalisering’ (Cahier 42). Deze studiemiddag vindt plaats bij de Universiteit Leiden-Faculteit Governance and Global Affairs te Den Haag en duurt van 13:00 tot 17:00 uur.

Het huidig maatschappelijk debat wordt overheerst door waaromvragen die peilen naar de oorzaken van radicalisering. Waarom trekken jongeren naar Syrië? Wat trekt jongeren aan in het islam-geïnspireerd extremisme? En wat is die fameuze voedingsbodem die leidt tot terroristische acties? De vraag blijft echter of het fenomeen wel op de juiste manier gevat wordt en of we de juiste vragen stellen. De laatste jaren schieten studies naar het fenomeen radicalisering als paddenstoelen uit de grond. Deze studies focussen echter voornamelijk op de ‘root causes’ van terroristisch gedrag en het proces van radicalisering.

Tijdens deze studiemiddag zoomen we vooral in op de rol van lokale actoren in de aanpak van het fenomeen. Hoe wordt het fenomeen vandaag op het lokale niveau praktisch en beleidsmatig aangepakt? Kunnen we daarin misschien andere accenten gelegd worden? En welke dan?

Op deze en andere vragen trachten we tijdens deze studiemiddag een antwoord te vinden.

‘Cahiers op de Campus’ is een initiatief – in samenwerkingsverband tussen het Centre for Policing & Security, Universiteit Leiden en de Stichting Maatschappij en Veiligheid – rondom de Cahiers Politiestudies waarbij een breed publiek van wetenschappers, beleidsmakers en politiepersoneel de mogelijkheid krijgt kennis te maken met de Cahiers en de besproken vraagstukken.

De kosten van deze studiemiddag bedragen €65,- (incl. koffiepauze, borrel en Cahier Politiestudies nr. 42). Inschrijven kan via deze link, de deadline voor inschrijvingen is 18 april 2017. Voor meer informatie, zie de flyer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *