SMV en Veiligheidsexpo PIT

23 april 2014

SMV en PIT

De Stichting Maatschappij en Veiligheid trekt samen op met PIT om iedereen meer bewust te maken van zijn of haar rol in veiligheid. De activiteiten van de SMV in dit verband worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds. De SMV heeft een aantal stellingen aangeleverd die bezoekers van PIT tegenkomen en waarbij zij kunnen aangeven of ze het ermee eens of oneens zijn. De bezoekers van PIT worden hierdoor uitgenodigd om over hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid na te denken.

De stellingen:

  1. Om hulpdiensten te helpen, moert er voor iedereen en sociale dienstplicht komen. Toelichting: Als we de sociale dienstplicht invoeren, kunnen mensen de politie, brandweer en ambulance ondersteunen.
  2. Elke burger moet ingrijpen bij een ongeval of agressie op straat. Toelichting: De eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van burgers houdt in dat zij zelf in actie komen wanneer zij getuige zijn van een ongeval of agressie op straat.
  3. Burgers moeten bij agressie op straat zelf niet ingrijpen, maar wachten op de hulpdiensten. Toelichting: Burgers moeten zelf niet ingrijpen bij agressie op straat; zij kunnen beter wachten op de professionele hulpdiensten.
  4. Iedereen moet getraind worden om zelf te kunnen ingrijpen voordat de hulpdiensten arriveren. Toelichting: Je mag van burgers niet verwachten dat zij weten hoe op te treden bij agressie op straat; zij moeten daarvoor eerst opgeleid worden.
  5. Iedere burger is zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van zijn/haar eigen huis. Toelichting: Veiligheid is een kerntaak van de overheid; maar burgers hebben ook een verantwoordelijkheid.
  6. Iedere burger moet duidelijke instructies krijgen over de beveiliging van het eigen huis. Toelichting: Burgers kunnen alleen hun eigen verantwoordelijkheid nemen, als ze weten wat ze moeten doen.

Bovenstaande stellingen zijn opgenomen in de tentoonstelling. Mocht u op deze stellingen willen reageren, dan bent u van harte uitgenodigd dat te doen via de reactiemogelijkheid onder dit bericht.

Voor meer informatie over Veiligheidsexpo PIT, klik hier

Op 12 april jl. opende de voorzitter van de SMV, Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Veiligheidsexpo PIT. Voor een impressie klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *