Helden van de terugtocht

19 oktober 2015 - Column prof dr Bob Hoogenboom In de sociale psychologie heet het ‘groepsdenken’. Een dodelijke combinatie binnen een groep besluitvormers van: een illusie van onkwetsbaarheid; een onaantastbaar gevoel van goed bezig […] lees meer.

Privacy-oproeren

22 juli 2015 - Column prof dr Bob Hoogenboom Marc Goodman schrijft met veel verbeeldingskracht in zijn Futures of Crime (2015) over hoe misdaad, preventie en opsporing aan het veranderen zijn. Hij maakt een […] lees meer.

Robocop

10 juni 2015 - Column prof. dr. A.B. Hoogenboom Politie is informatiewerk. De architect van de moderne politie, de Franse minister van Politie onder Napoleon Joseph Fouche, zegt tegen ‘Nappie’: ‘Sire, als er op […] lees meer.

Het woord is aan… Herman Vuijsje

14 mei 2015 - “Juist Nederlanders vluchten altijd bij een coupébullebak!” ‘Handen af van onze burgers!’ Dat was de overheersende reactie op de oproep van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en Pieter van Vollenhoven […] lees meer.

Politieproductiviteit en andere sprookjes

16 februari 2015 - Column prof. dr. A.B. Hoogenboom De politicus Geert Wilders heeft al jarenlang persoonsbeveiliging. De kosten hiervan zijn hoog. De kosten kan je uitdrukken in FTE’s, in uren (24×7, jaar in […] lees meer.

Tjeerd de Faber: ‘Mijn beroep lijkt tijdens Oud & Nieuw op oorlogsgeneeskunde.’

21 januari 2015 - Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG): “Ondanks het halveren van de gedoogtijd voor het afsteken van vuurwerk zien wij oogartsen slechts een daling van […] lees meer.