Rotterdamse vrijwilligers ontvangen veiligheidskit met gehoorbescherming

16 december 2014

Rotterdam, 16 december 2014 – Een groep Rotterdamse vrijwilligers die tijdens de jaarwisseling gezamenlijk toeziet op de veiligheid in hun buurt met het oog op vuurwerk, is klaar voor een veilige jaarwisseling. Vandaag ontvingen zij ‘veiligheidskits’ uit handen van Ingrid de Jong, directeur Stichting Maatschappij en Veiligheid, en Julie Perkins, CEO Specsavers Nederland. Zij kwamen bijeen in het Stadhuis van Rotterdam om aandacht te vragen voor de risico’s van vuurwerk, voornamelijk gericht op gehoorschade. De koffer bevat o.a. gehoor –en oogbescherming om tijdens de jaarwisseling te gebruiken. De partijen roepen via deze weg alle burgers op om zelf maatregelen te nemen voor een veilig verloop van de jaarwisseling.

Ingrid de Jong is van mening dat vrijwillige buurtwachters alle steun verdienen, zéker rond oud en nieuw. “Zij staan midden in de samenleving en zorgen gedurende het hele jaar voor veiligheid in de buurt. Bovendien zijn ze rond de nieuwjaarsviering precies daar waar het gebeurt: op straat. Door het goede voorbeeld te geven, maken zij hun mede-wijkbewoners bewust van de risico’s van vuurwerk en de maatregelen die zij zélf kunnen nemen om die gevaren in te dammen. Als burgers hun verantwoordelijkheid nemen, kunnen wij er met zijn allen voor zorgen dat de jaarwisseling veiliger verloopt.

Oren krijgen het zwaar te verduren Specsavers maakt zich hard voor professionele oog- en hoorzorg en heeft dit jaar de handen ineen geslagen met Stichting Maatschappij en Veiligheid om mensen bewust te maken van de risico’s van vuurwerk. “Jaarlijks lopen onnodig veel mensen blijvende gehoorschade op door de harde knallen van vuurwerk, terwijl het heel eenvoudig is om je hier tegen te beschermen. Met deze samenwerking willen we mensen hier bewust van maken. Ons advies: wees zuinig op je gehoor en draag altijd gehoorbescherming tijdens het afsteken van of kijken naar vuurwerk”, aldus Julie Perkins

4 op 10 Nederlanders is voor vuurwerkverbod Nu de viering van de jaarwisseling steeds dichterbij komt, laait de vuurwerkdiscussie in de politiek en de media weer op. Vanuit het kabinet is inmiddels besloten om de verkoop en het afsteken van vuurwerk te beperken. Daarnaast wordt er dit jaar in verschillende Nederlandse gemeenten een vuurwerkverbod ingesteld rondom de jaarwisseling. Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden het prettig zou vinden de buurt waarin zij wonen gezamenlijk afspraken maakt over wat wel en niet toelaatbaar is met het oog op vuurwerk. Ook zien zij graag dat mensen in hun buurt zelf ook een oogje in het zeil houden tijdens oud en nieuw. 4 op de 10 Nederlanders vindt dat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling sowieso verboden moet worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *