Professionalisering en socialisatie

16 februari 2012

Nieuw publicatie in de reeks ‘Cahiers Politiestudies’

Sinds begin 2009 geeft de SMVP samen met haar Belgische zusterorganisatie het Centrum voor Politiestudies (CPS) vier maal per jaar een Cahier Politiestudies uit, waarvan één exclusief in het Engels.
In deze Cahiers worden bijdragen gebundeld van hoge kwaliteit, gericht op thema’s en fenomenen binnen het politie- en veiligheidsdomein. Deze boeken bevatten zeer interessante essays van zowel wetenschappers als van deskundigen uit de veiligheidspraktijk.

Onlangs verscheen Cahier 22: Professionalisering en socialisatie. De rol van de politieopleiding staat in dit Cahier centraal. Naast het aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes om het politieberoep uit te oefenen, doet er zich tijdens de opleiding ook een interactieproces voor waarbij nieuwkomers in het beroep culturele elementen absorberen. Met andere woorden, bij iedere opleiding vindt er een transfer plaats van zowel competenties en kennis, als van cultuur. Daarbij kan men aantekenen dat binnen de politieorganisatie vooral aandacht bestaat voor het verwerven van competenties en kennis. Weinigen stellen zich de vraag hoe de socialisatiefunctie van de politieopleiding kan worden verbeterd. In Cahier 22 bestaat aandacht voor beide opleidingsfuncties. Met de blik op de toekomst tracht dit Cahier zich te richten op de vraag hoe de politieopleiding van morgen een motor van verandering kan zijn voor de politieorganisatie.

De Cahiers zijn alleen via de uitgever te bestellen: www.maklu.nl.
Voor eerdere uitgaven in de reeks zie: Structurele activiteiten, Samenwerking CPS of de website van de uitgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *