Prof. mr. Pieter van Vollenhoven wil maatschappij meer spiegels voorhouden

17 april 2012

Op maandagavond 16 april 2012 werden in het Danstheater Lucent in Den Haag de journalistieke prijzen ‘De Tegels’ uitgereikt. Zoals elk jaar was er een gastspreker uitgenodigd om de zaal, vol journalisten, toe te spreken. Dit jaar was het prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die deze uitdaging aannam.

Als hoogleraar Risicomanagement en voorzitter  van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) houdt Van Vollenhoven zich volop bezig met thema’s als veiligheid, onafhankelijk onderzoek en het boven tafel halen van de ‘waarheid’. Dat laatste vindt Van Vollenhoven zelfs iets waar de burgers in een democratische samenleving recht op hebben. Hoe kan je meebeslissen over belangrijke zaken als je niet precies weet wat zich bij gebeurtenissen zoals rampen en (bijna)ongevallen heeft afgespeeld?

Zie hier de relatie met de onderzoeksjournalistiek, die immers ook probeert de waarheid te achterhalen. Van Vollenhoven wil de maatschappij meer spiegels voorhouden. Hij ziet dat zelfs als noodzakelijk voor het behoud van onze democratische samenleving. Om deze reden wil hij zich buigen over mogelijkheden om de onderzoeksjournalistiek te steunen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *