Privatisering van het bouwtoezicht voorlopig van de baan

12 juli 2017

Woensdag 14 juni 2017 eiste een brand in de Londense Grenfell-flat vele slachtoffer op. Volgens de voorzitter van de SMV prof mr Pieter van Vollenhoven (in Nieuwsuur 19 juni 2017) kan zo’n brand ook in Nederland gebeuren. “We leven in een tijd van zelfregulering, we laten het aan de sector zelf over. Maar de overheid is verantwoordelijk, en die trekt zich juist terug.” Van Vollenhoven vindt het een slechte ontwikkeling dat er in Nederland zelfs op bouwtoezicht wordt bezuinigd. “Terwijl de eigen verantwoordelijkheid van de sector helemaal niet wordt waargemaakt.”   Van Vollenhoven denkt dat de overheid te veel uit handen geeft om niet betuttelend over te komen. “Te vaak worden de grenzen opgezocht, op grond van economische motieven.”

Aangewakkerd door de flatramp in Londen en uitspraken van Pieter van Vollenhoven begint de twijfel over de voorgenomen privatisering van het bouwtoezicht, aldus Thomas van Belzen in zijn artikel ‘Publiek bouwtoezicht is een mensenrecht”: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/7/publiek-bouwtoezicht-een-mensenrecht-101250347

Privatisering bouwtoezicht

Minister Blok wil het toezicht op de kwaliteit van bouwplannen privatiseren. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk voor zowel het toezicht op de bouw als de handhaving. De Tweede Kamer stemde in februari 2017 in met een wetsvoorstel waarbij de controle – of er tijdens de bouw aan alle voorschriften wordt voldaan – overgaat naar een private partij. Deze partij wordt betaald door de opdrachtgever. Je kan je dus afvragen hoe onafhankelijk deze ‘kwaliteitsborger’ is.

Het wetsvoorstel zou op 4 juli in de Eerste Kamer worden behandeld. Maar minister Plasterk heeft net voor de behandeling het kabinetsvoorstel op de lange baan geschoven. De wetswijziging stuit op bezwaren van critici die vrezen dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren: het zou voor bouwers te makkelijk worden om het onderlinge toezicht te beïnvloeden. Wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht stuurden een brandbrief aan de Eerste Kamer. Gemeenten moeten ingrijpen als het misgaat, maar kunnen dat niet als alle toezicht privaat is ondergebracht, schreven de vier grote steden. De senaat kon het voorstel beter verwerpen, vonden de wethouders.

Zo ver is het dus niet gekomen, het wetsvoorstel is van de agenda gehaald.

Zéér verstandig dat de vier grote steden zich tegen de privatisering van ’t bouw- en woningtoezicht uitspreken! Niet alles kan je uitbesteden”. (Twitterbericht prof mr Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de SMV, 6 juli 2017)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *