Oproep van een waakhond

09 april 2019

Vanaf 8 april ligt het nieuwe boek van prof mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), in de winkel. ‘Oproep van een waakhond’ is de titel. Vorig jaar zomer heeft de heer Van Vollenhoven een brief ‘Een kritische waakhond voor de veiligheid?’ geschreven en naar een groep personen toegestuurd. In de brief uit de auteur zijn zorgen over het zich niet houden aan de veiligheidsregels (het ‘gesjoemel’) en het niet in praktijk brengen van aanbevelingen, waarschuwingen en adviezen op het gebied van veiligheid. Een kritische waakhond is nodig om hierover te waken.

Een aantal van de personen die de brief hebben ontvangen, om precies te zijn 45, hebben een reactie geschreven. De reacties overziend worden de veiligheidszorgen van de heer Van Vollenhoven breed onderschreven. Over het algemeen voelt men wel voor een kritische waakhond, maar niet als een zoveelste nieuwe organisatie.

In zijn boek stelt prof mr. Pieter van Vollenhoven voor dat er een onafhankelijke en deskundige Nationale Veiligheidsinspectie komt, waarin de veiligheidstaken van de bestaande Inspecties worden ondergebracht. Net als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zou deze Veiligheidsinspectie op uniforme wijze voor alle sectoren werken en zich uitsluitend richten op het lering trekken en het verbeteren van de veiligheid. Met als belangrijk verschil natuurlijk dat de OVV pas een onderzoek start na een voorval of ramp en de NVI gericht is op het voorkomen daarvan.

Zoals gezegd, ligt het boek ‘Oproep van een waakhond’ vanaf 8 april in de boekhandel. De 45 reacties zullen worden gebundeld en als ‘reader’ worden uitgedeeld aan de bezoekers van het symposium dat op 4 juni a.s. zal worden gehouden naar aanleiding van de 80-ste verjaardag van Van Vollenhoven.

De volledige versie van de reader is hier te downloaden.

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Oproep van een waakhond

  1. Graag zou ik zien dat er een onafhankelijke organisatie komt die onderzoek gaat doen bij melding van ouderenmishandeling in zorginstellingen. Dit onafhankelijke onderzoek moet gebeuren op basis van waarheidsvinding. Op dit moment worden nabestaanden, slachtoffers en familieleden door niemand serieus genomen en van het kastje naar de muur gestuurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *