Nederland verdient veilige jaarwisseling

24 mei 2019

Na een jaarwisseling wordt er in ons land steevast geschreven dat de jaarwisseling ‘redelijk’ of ‘rustig’ is verlopen. Maar daarbij moet men zich wel blijven realiseren dat de jaarwisseling vergeleken met andere nationale volksfeesten nog steeds behoort tot het grootste risico-evenement van Nederland.

Ook bij zo’n ‘rustige’ jaarwisseling is nog altijd sprake van vele vuurwerkslachtoffers en vuurwerk gerelateerde incidenten en branden, van miljoenen schade aan gebouwen, auto’s etc., van zwaar verboden vuurwerk en van agressie en geweld tegen publieke dienstverleners zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel. In veel gevallen gaat het bij deze agressie en geweld om mensen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs.

Het kabinet maakte eerder bekend dat een landelijk vuurwerkverbod voor vuurpijlen en knalvuurwerk niet haalbaar is. Een verbod waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid wel voor had gepleit. Kortom, het kabinet laat de veiligheid aan de gemeenten zelf over en geeft zelfs niet aan waar voor haar de grenzen liggen!

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van prof mr Pieter van Vollenhoven, volgt al sinds 2012 het verloop van de jaarwisselingen in ons land en heeft in het verleden al verschillende keren aangegeven dat wat de SMV betreft de grenzen van wat wij als samenleving op dit gebied moeten aanvaarden wel bereikt zijn.

De SMV ondersteunt dan ook de oproep van de korpschef van de Nationale Politie tot een veiliger jaarwisseling. Ook de SMV wil weer een feestelijke én veilige jaarwisseling voor iedereen!

Bekijk hier de oproep in het AD van 24 mei 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *