Indrukwekkende verhalen bij penninguitreiking

07 december 2017

Negen mensen ontvingen 6 december jl. uit handen van SMV voorzitter prof mr Pieter van Vollenhoven een penning. Net als voorgaande jaren werd de SMV hiervoor gastvrij ontvangen door burgemeester Aboutaleb in de prachtige Trouwzaal van het Stadhuis in Rotterdam. Alle negen penningwinnaars hebben zij op een bijzondere navolgenswaardige manier iets gedaan voor de veiligheid. Dat varieerde van het redden van iemand van het spoor tot het jarenlang getuigen bij een moordzaak.

Misdaadverslaggever Peter R de Vries had Hans Hissink voorgedragen. Dhr. Hissink was getuige van de moord op Alex Wiegmink, later bekend geworden als de Posbankmoord. Het heeft 13 jaar geduurd voordat deze zaak werd opgelost. De getuigenis en inzet van Hissink is van groot belang gebleken voor de oplossing van de zaak. Hissink heeft hiervoor nooit enige vorm van waardering gekregen.

Peter R de Vries hield een indrukwekkend verhaal over het belang van getuigenverklaringen. Vaak komt het voor dat mensen uit angst geen verklaringen willen afleggen, met het risico dat een zaak nooit opgelost wordt of dat de politie op een verkeerd spoor gezet wordt. Peter R de Vries deed een oproep aan de burgers om wél te getuigen en aan de autoriteiten (politie, justitie, OM) om met meer respect en waardering om te gaan met getuigen.

Een bijzondere vorm van invulling geven aan je verantwoordelijkheid voor veiligheid werd geïllustreerd door mevr. Karien van der Loo. Haar echtgenoot kwam samen met een collega in 2014 om bij een bedrijfsongeval. In plaats van een geldboete heeft mevr. Van der Loo ervoor gepleit dat het bedrijf zou investeren in een veiligheidsverbeterplan. Afgesproken is dat zij zelf tot 2020 betrokken blijft bij de verbetering van de veiligheid in het bedrijf. Een prachtig initiatief, gericht op het voorkomen van meer slachtoffers.

 

 

 

Opvallend veel jongeren (in de leeftijd van 15 tot 21) zijn dit jaar met een penning beloond voor hun moedige optreden. Ruben den Engelse uit Apeldoorn en Youri Uil uit Nijmegen hebben beiden een oudere vrouw die vastzat in het spoor net op tijd weten te redden.

 

 

 

 

 

 

En Jim Muller uit Elshout zag hoe bij een oudere vrouw haar tasje werd geroofd. Hij bedacht zich geen moment, greep de dief en werkte hem met gepast geweld tegen de grond.

 

 

 

 

 

 

Sara Smit uit Amsterdam ontving een penning omdat zij op straat ingreep toen een man een bejaarde vrouw belaagde. Achteraf bleek het om de zoon van de vrouw te gaan. Hij mishandelde zijn bejaarde moeder al jaren. Sara heeft de vrouw naar huis gebracht, het incident gemeld bij de politie en in de periode daarna nog een paar keer contact gezocht met de vrouw om na te gaan hoe het met haar ging.

 

 

 

Ook de heer Hoogland uit Burgervlotbrug werd onderscheiden met een penning. Eerder dit jaar heeft hij een vrouw gered die met haar auto in het water was gereden. Omdat de auto uit het blikveld lag van het langsrijdend verkeer, duurde het even voordat dhr. Hoogland hulp kreeg. Dhr. Hoogland kan nog steeds niet begrijpen dat een langsrijdend vrachtauto, die het gezien moet hebben, gewoon doorreed.

 

 

 

 

Tot slot de heren Van Gelder en Bekkers uit ’s Hertogenbosch. Zij gingen poolshoogte nemen toen zij uit een flatgebouw geschreeuw en gebonk hoorden. Zij zagen een jongen met een mes en een zwaargewonde vrouw, die zijn moeder bleek te zijn. De heren Van Gelder en Bekkers namen het mes af en hielden de jongen vast tot de politie arriveerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *