Drugs debat in De Balie

23 september 2015

Zondagavond 20 september vond in de Balie in Amsterdam het derde en laatste debat plaats in een reeks debatten over drugs, georganiseerd door de Balie samen met D66.

Verschillende politici – van D66, CDA en PvdA – legden uit waarom zij voor of tegen regulering van drugs zijn. Ook werd ingegaan op de mogelijke consequenties van regulering.

D66 heeft een wetsontwerp klaarliggen voor het reguleren van drugs, maar D66 Kamerlid Vera Bergkamp legde uit dat er momenteel geen meerderheid in de Tweede Kamer voor dit wetsvoorstel is. Zij verwacht dat het wetsvoorstel pas na Kamerverkiezingen mogelijk een kans van slagen heeft.

Hoewel de VVD fractie in de Tweede Kamer tegen regulering is, liet VVD coryfee prof. dr. mr. Frits Bolkestein in een videoboodschap weten dat de strijd tegen drugs is verloren. Al ruim veertig jaar zijn drugs verboden, maar het gebruik is groter dan ooit. De nadelen van het verbod zijn groter dan de voordelen. Alle reden dus om over te gaan tot reguleren.

Ook SMV voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven sprak de zaal via een videoboodschap toe. Hij wees vooral op de vreemde situatie waar we in beland zijn waarbij cannabis wel mag worden verkocht in coffeeshops, maar niet mag worden geteelt en aangeleverd bij de coffeeshops. De SMV pleit voor duidelijkheid en een eensluidende visie op het beleid rond cannabis. Of je kiest voor een algeheel verbod, of je kiest voor een gereguleerde voor- én achterdeur met betrekking tot de verkoop van cannabis. Prof Van Vollenhoven roept de politici dan ook op om zich in te zetten voor het bewerkstelligen van duidelijkheid.

Klik hier voor de videoboodschap van prof mr Pieter van Vollenhoven. 

Het debat in de Balie werd ook bijgewoond door Nicole Maalsté, die zich al heel lang bezighoudt met het beleid rondom drugs. Onlangs verscheen van haar en Michiel Panhuysen het boek ‘De Wietindustrie, de slag om de achterdeur’.

 

 

 

hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *