Debatmiddag 12 febuari a.s. ‘Nationale Politie: van handhaving tot opsporing’

19 januari 2017

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) organiseert op zondagmiddag 12 februari a.s. een debat over de Nationale Politie, waarbij verschillende hoogleraren, politici, burgemeesters en de politie zelf aan het woord komen over de beide taken van de politie: handhaving van de openbare orde en opsporing.

Tijdens het eerste deel van het programma komen prof. mr. Ybo Buruma, prof. dr. Arthur Ringeling, drs Pieter Broertjes en Michiel Princen aan het woord over de balans tussen de beide politietaken,  de handhaving van de openbare orde door burgemeesters, de kwaliteit van de opsporing en het toezicht op het functioneren van de politie.

Ook vindt de prijsuitreiking van de SMV Publicatieprijs plaats, die is toegekend aan Michiel Princen voor zijn boek ‘De gekooide recherche’. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de SMV, zal deze prijs uitreiken.

Na een korte pauze zal de korpschef van de Nationale Politie drs Erik Akerboom een beschouwing geven over de toekomst van de politie.

De middag zal worden afgesloten met een debat met onder anderen vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen. Het debat zal worden geleid door de dagvoorzitter Lennart Booij.

Over de sprekers:

Prof. mr. Ybo Buruma is raadsheer bij de Hoge Raad der Nederlanden en hoogleraar Rechtsstaat, rechtsvorming en democratie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Prof. dr. Arthur Ringeling is emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam

Pieter Broertjes is burgemeester van Hilversum, daarvoor werkte hij als hoofdredacteur van De Volkskrant

Michiel Princen was financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie en auteur van ‘De gekooide recherche. Het ware verhaal achter de matige prestaties van de Nederlandse recherche’ (2015) en één van de auteurs van ‘Handelen naar waarheid. Sterkte- en zwakteanalyse van de opsporing’ (mei 2016).

Erik Akerboom is sinds 1 maart 2016 korpschef van de Nationale Politie.

Vertegenwoordigers van de politieke partijen:

  • Kathalijne Buitenweg (GroenLinks)
  • Chris van Dam (CDA)
  • Maarten Groothuizen (D66)
  • Lilian Helder (PVV)
  • Attje Kuiken (PvdA)
  • Ronald van Raak (SP)
  • Ockje Telllegen (VVD)

Dit debat wordt georganiseerd in samenwerking met De Balie. U kunt zich hier direct aanmelden.

Praktische informatie

Locatie: De Balie
Adres: Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Inloop: van 13.00-13.30 uur
Aanvang programma; 13.30 uur
Afsluiting: 17.00 uur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *