‘De magische wereld van de wijkagent’

14 januari 2014

 

Onlangs verscheen het boekje ‘De magische wereld van de wijkagent’ van  Bennie Beuvink. Bennie Beuvink werkt al bijna 36 jaar bij de politie en is wijkagent in en rond de stad Enschede. Zijn boekje bevat alledaagse, op waarheid gebaseerde verhalen over de ervaringen van wijkagenten in hun werk.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid heeft al meerdere keren aandacht gevraagd voor de belangrijke positie van wijkagenten. Zij vormen de verbinding tussen de bewoners en de politieorganisatie. Zij zijn voor de bewoners het gezicht van de politie. Indien de wijkagenten niet op adequate wijze worden ingezet, verliest de politie haar binding met de burgers.

Ook de verhalen in het boekje van Beuvink maken duidelijk hoe belangrijk het is dat de wijkagent een relatie kan opbouwen met de buurt of wijk. En hoe belangrijk het is dat bewoners ook bijdragen aan de veiligheid en samenwerken met de politie.

In het Ontwerpplan Nationale Politie staat onder het kopje ‘Waakzaam en Dienstbaar’ dat de belangrijkste maatstaf voor goed politiewerk het vertrouwen is dat burgers in het werk van ‘haar’ politie hebben.

De SMV onderschrijft deze gedachte volledig. Het is goed om zich hierbij te realiseren, dat het enige echt vertrouwelijke contact tussen burgers en de politie niet met de meldkamer, noch een toevallig contact met surveillerende agenten al dan niet in politieauto’s, noch een incidenteel contact met de recherche, maar het contact met de wijkagent is. Burgers hebben geen of nauwelijks verwantschap met de opsporing, maar wel met wijkagenten.

Ook in de toekomst zal de SMV de ontwikkelingen rond de wijkagenten blijven volgen. Hoe zit het met de inzetbaarheid van de wijkagent? Kunnen zij goed invulling geven aan hun rol? De wijkagenten kunnen de Nationale Politie een stevige basis voor vertrouwen verschaffen.

 

De magische wereld van de wijkagent van auteur Bennie Beuvink is uitgegeven door Reed Business Education. Voor meer informatie en bestellen, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *