Conferentiebundel ‘Spanningen in de buurt’ als download beschikbaar

30 januari 2012

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) en IVA Beleidsonderzoek en Advies (Universiteit van Tilburg) organiseerden op 21 september 2011 een conferentie over Spanningen in de buurt  in het hoofdbureau van Politie van de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid te Dordrecht. Het verslag van deze conferentie is onlangs verschenen. In deze bundel is aandacht voor de rol van de burgemeester bij spanningen in de buurt.

Nol Kleijngeld, burgemeester van Waalwijk, doet verslag van zijn ervaringen als burgemeester.  Rob Witte, van IVA Beleidsonderzoek en Advies in Tilburg, geeft commentaar op de bevindingen van burgemeester Kleijngeld. Piet van Reenen, hoogleraar Politie en Mensenrechten aan de Universiteit Utrecht en consultant te Zetten, beschouwt het groot- en kleinschalige optreden van de politie.  Guus Meershoek, lector Politiegeschiedenis aan de Politieacademie en docent aan de Universiteit Twente, bespiegelt de observaties van Piet van Reenen. Lianne Kleijer-Kool, Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, analyseert de mogelijke rol van etniciteit bij spanningen in de buurt. Een belangrijk punt in de beschouwing van Auke van Dijk, beleidsadviseur van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, is dat de politie in het kader van haar horizontale verantwoording verbindingen met lokale gemeenschappen dient te leggen. Etniciteit hoeft daarbij niet centraal te staan, maar mag ook geen belemmerende factor zijn. Tot slot vraagt Hans Moors van IVA Beleidsonderzoek en Advies aan de Universiteit van Tilburg, zich af of we nu weten wat Spanningen in de buurt eigenlijk zijn.

Onder het kopje Publicaties vindt u de bestellijst voor de papieren versie van de bundel (€ 7,50 per stuk, excl. 6% BTW en verzendkosten) en de lijst met Downloads.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *