Burgermoed beloond

10 december 2015

_DSC1270

Jaarlijks reikt de Stichting Maatschappij en Veiligheid penningen uit aan burgers die zich moedig hebben gedragen en zo een bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid in de maatschappij. De uitreiking vond gisteren plaats, op uitnodiging van burgemeester Aboutaleb in het stadhuis van Rotterdam.

“Als het om veiligheid gaat, moeten we nooit verslappen. We moeten altijd alert blijven”, aldus de burgemeester, die benadrukte dat burgers daarbij een onderscheidende rol kunnen spelen, maar er wel grenzen zijn aan wat een burger mag.
Dit laatste werd ook nog eens bevestigd door hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen. Hij sprak zijn waardering uit voor mensen die een steentje bijdragen aan de veiligheid. Tegelijk mag de burger nooit voor eigen rechter spelen. Vraag is nu wat je nog wel en niet meer mag doen, waar ligt de grens?
Samen met de SMV wil hij het noodweer artikel, dat burgers enige ruimte geeft om op te treden, nog eens goed uitdiepen en de grenzen verkennen van burgermoed. Het zou goed zijn om meer duidelijkheid hierover te verkrijgen en burgers hierover beter te informeren.

Voor hun optreden ontvingen negen mensen een penning uit handen van SMV voorzitter prof mr Pieter van Vollenhoven. Sommigen omdat zij iemand gereed hadden uit een brandend huis of uit water, sommigen omdat ze een zakkenroller, dief of overvaller hadden achtervolgd en overmeesterd.

De Prof Mr Pieter van Vollenhoven is in 2012 door de SMV met financiele steun van het vfonds in het leven geroepen. 

_DSC0991   _DSC1090   _DSC1063

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *