Ambulancebroeder niet bestraft

11 juli 2014

Een ambulance kwam in augustus 2012 ter plaatse bij een aanrijding met letsel op de IJdoornlaan in Amsterdam Noord. Hierbij liep de zaak volledig uit de hand. Een ambulancebroeder mishandelde een omstander, waarna de omstander aangifte deed. Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur met een proeftijd van twee jaar tegen de broeder voor mishandeling.

De rechtbank heeft de ambulancebroeder ontslagen van alle rechtsvervolging en oordeelde dat de man weliswaar de omstander heeft mishandeld, maar dat hij handelde uit zelfverdediging.

De situatie op de IJdoornlaan is één van de cases rond ‘agressie tegen publieke dienstverleners’ die – in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid – vorig jaar onderzocht zijn door de journalisten Eliza Bergman, Henk Valk en Marco de Vries. In hun onderzoek hebben zij de problemen, ook de casus IJdoornlaan, vanuit verschillende perspectieven belicht: niet alleen vanuit het perspectief van de dienstverleners, maar ook vanuit het perspectief van ‘dader’ en ‘omstander’. De journalisten hebben geprobeerd te analyseren hoe dit soort situaties waarin publieke dienstverleners met agressie te maken krijgen ontstaan.

Tijdens een door de SMV georganiseerd congres in De Balie in december 2013 zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd en besproken. Klik hier voor een deel van de presentatie van de drie journalisten die zij tijdens de conferentie in De Balie hebben gegeven. Het gaat om het deel dat betrekking heeft op de IJdoornlaan casus.

Naar aanleiding van de discussie in De Balie heeft de SMV indertijd enkele algemene conclusies getrokken. In de eerste plaats: ‘Handen af van de dienstverleners!’. Zij moeten hun werk kunnen doen, anders groeien we naar een ongeordende, anarchistische maatschappij toe. Maar de SMV vindt het ook van belang om de oorzaken van de agressie te kennen. Uit de analyses van de cases blijkt dat in veel situaties drank en drugs, en het al bekend zijn met geweldsdelicten bij de ‘daders’ een rol spelen, maar ook ontactisch optreden bij dienstverleners komt voor. Dienstverleners zouden dan ook beter getraind moeten worden om met agressie om te gaan, en te voorkomen dat incidenten verder escaleren. Hierbij vindt de SMV ook de inzet van burgers van belang: hoe kunnen we bewerkstelligen dat zij gaan meehelpen in plaats van mee schelden en meevechten?

 

Klik hier voor een deel van de presentatie (het gedeelte over de IJdoornlaan)

Klik hier voor het bekijken van de beelden die AT5 maakte bij de IJdoornlaan

Klik hier voor meer informatie over het boek ‘Agressie tegen publieke dienstverleners’

Klik hier voor een impressie van het SMV-congres

Klik hier voor informatie over het vonnis

 

 

Onze activiteiten rondom erkenning & waardering van mensen die inzetten voor veiligheid worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds, met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. Uw deelname aan deze loterijen wordt daarom van harte aanbevolen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *