Onlangs kwam in het nieuws dat een werkgroep van specialisten met onder meer wetenschappers, politiemensen en advocaten, onderzoek heeft gedaan naar fraude op verschillende terreinen. Gedacht moet worden aan fraude in de zorg, maar ook aan bijvoorbeeld verzekeringsfraude en faillissementsfraude. Alles bij elkaar wordt er in Nederland per jaar voor zo’n 8 miljard gefraudeerd. Dat dat is een zure conclusie in deze tijd waarin fors moet worden bezuinigd!
De werkgroep, die zich ook wel ‘1 overheid’ noemt, laat zien dat veel fraude mogelijk wordt gemaakt doordat het ene deel van de overheid niet weet wat een ander deel doet. Daarbij functioneert het toezicht niet naar behoren.
De werkgroep zoekt de oplossing niet zo zeer in opsporing achteraf, maar veel meer in het vooraf controleren door verschillende informatiebestanden te koppelen.
Een van de deelnemers aan dit initiatief is prof Bob Hoogenboom, namens de SMV bijzonder hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken aan de VU te Amsterdam, en gewoon hoogleraar aan de Universiteit Nyenrode.
In 2009 schreef hij ook al over het slecht functionerend toezicht in zijn boek ‘Financiële decadentie, toezicht en compliance’ (Bob Hoogenboom en Marcel Pheijffer, Boom Juridische Uitgevers).
Lees hier hoofdstuk 6 ‘Ingepakt toezicht’