De penningen 2015 gaan naar …

11 december 2015

Winnaars 2014

De heer Razenberg en mevrouw Voermans uit Breda

_DSC1125

Op 27 april 2014 woedde er een grote brand in het seniorencomplex aan het Pels Rijckenpark in Breda. De brand ontstond in een van de appartementen op de bovenste etage, bij de buurvrouw van de heer Razenberg en mevrouw Voermans. Na het bemerken van de brand hebben zij direct de brandweer gebeld en de brandende woning benaderd. Het  appartement stond vol rook, de buurvrouw was nog aanwezig en zij was er ernstig aan toe. De heer Razenberg en mevrouw Voermans hebben de buurvrouw naar buiten gebracht, naar de galerij. Vervolgens hebben ze groot alarm geslagen door bij iedereen in het complex aan te bellen en door te schreeuwen. Toen de brandweer arriveerde, is de evacuatie overgenomen en zijn alle bewoners opgevangen in een nabij gelegen gemeenschapsruimte.

De heer Drymajlo

_DSC1131

Op woensdag 27 november 2013 redde Grzegorz Drymajlo uit Lichtenvoorde drie mensen uit een brandende woning boven een Chinees restaurant in Hemden, net over de grens bij Aalten. De heer Drymajlo, glazenwasser van beroep, was aan het werk bij een pand precies op de Nederlands-Duitse grens, toen hij de brand zag. Hij is naar het pand gerend en zag veel omstanders. Ze waren bezig met foto’s en filmpjes maken. De heer Drymajlo belde aan en bonsde op de deur. Toen een reactie uitbleef, rende hij naar zijn bus, greep hij zijn ladder, klom naar de eerste verdieping van het brandende pand en sloeg een raam in en waarschuwde drie mensen die nog sliepen. Twee van hen konden zich in veiligheid brengen via de trap en de voordeur. De laatste via het dak en de ladder van de heer Drymajlo. Binnen vijf minuten na de reddingsactie stond het volledige pand in lichterlaaie, de woning is volledig uitgebrand.

De heer De Bie

_DSC1137

De heer Remco de Bie zat samen met zijn vrouw op een terras aan het water van de Dobbeplas in Nootdorp toen hij zag dat twee jongetjes in moeilijkheden waren; hun bootje was omgeslagen en ze zaten vast in de waterplanten. Hij bedacht zich geen moment en sprong in het water en waadde naar hen toe. Hij slaagde er in de jongetjes richting de wal te krijgen, omstanders hielpen de jongens op het droge, maar zelf raakte hij ook verstrikt in waterplanten. Diverse keren ging hij kopje onder, met hulp van een omstander werd hij uiteindelijk aan de wal getrokken. Eenmaal aan wal werd jij onwel. Een ambulance kwam ter plaatse en met zuurstofgebrek werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

Winnaars 2015

De heer Wieskamp

_DSC1152

De heer Nicky Wieskamp uit Zelhem (gemeente Bronckhorst) heeft op 29 november 2014 een zakkenroller in de kraag gegrepen die de portemonnee had gerold van een vrouwelijke inwoner van Zelhem. De heer Wieskamp wilde boodschappen halen en hoorde bij het binnenlopen van de supermarkt een vrouw schreeuwen “hij heeft mijn portemonnee!”. Meteen daarna kwam een man voorbij rennen en zette de heer Wieskamp de achtervolging in. Omdat het regenachtig en nat was, is de heer Wieskamp uitgegleden over de gladde bladeren, waarbij hij zijn pols heeft gebroken. Dit heeft hem er echter niet van weerhouden om zijn achtervolging voort te zetten. Twee straten verderop heeft hij de zakkenroller ingehaald, in de kraag gegrepen en meegenomen naar het politiebureau.

De heer Daniel Sterenborg 

_DSC1167

Op woensdag 30 september 2015 werd in een stilstaande trein op Centraal Station Rotterdam een 72-jarige man op brute wijze beroofd van zijn telefoon. Hij probeerde zijn belager tegen te houden, maar die gaf de man een duw en rende vervolgens weg, door het station Rotterdam Centraal. Daarbij werden verschillende andere reizigers opzij gezet en weggeduwd. Het slachtoffer probeerde de zakkenroller te achtervolgen,  maar moest al snel opgeven. Twee alerte burgers, waarvan Daniel Jelco Raoul Sterenborg uit Ossendrecht er een is, zagen het gebeuren en namen de achtervolging over. Zij overmeesterden de 37-jarige zakkenroller bij het Proveniersplein en hielden hem vast tot de politie arriveerde. Daar bleek dat hij ook nog gesignaleerd stond voor een gevangenisstraf van 179 dagen, onder andere voor eerdere zakkenrollerij.

De heer Robert de Jonge uit Alkmaar, mevrouw Anna Boersen en de heer Antonius Hoek uit Sint Pancras

_DSC1233

Op 17 september 2015 stormde een 25-jarige man met een zwarte panty over zijn hoofd boekhandel en drogisterij Readshop in Sint Pancras binnen, schreeuwde “Overval, ik wil geld!” en richtte  een pistool op Diny die achter de toonbank stond. Haar collega Ina, die achter in de winkel een klant hielp, hoorde het lawaai en holde naar buiten om hulp te halen. Buiten kreeg ze hulp van winkelend publiek.

Anna Louisa Boersen hoorde hulpgeroep uit de winkel, heeft de verdachte aangesproken en kreeg vervolgens een pistool op zich gericht. Na eerst even te zijn teruggeweken, is zij alsnog achter de verdachte aan gegaan en heeft hem belet om in de vluchtauto te stappen. Robert Herman de Jonge, onderweg naar de kapper, zag een vluchtende man uit de nabijgelegen boekhandel/drogisterij rennen. Iemand uit de winkel riep dat het om een overval ging. De heer De Jonge snelde naar  zijn auto en zette de achtervolging in. Samen met Antonius Hendrikus Hoek, die met zijn fiets de achtervolging had ingezet, overmeesterde hij de verdachte. De heer Hoek is bovenop hem gaan zitten en heeft zijn handen op zijn rug gedrukt, waarbij verdachte zijn pistool moest loslaten. De bij het gebeuren betrokken wijkagent Mark Pietersma kon door hulp van de omstanders ook de vluchtauto met de twee medeverdachten aanhouden. het drietal is naar het politiebureau overgebracht.

Deze penningen worden mogelijk gemaakt door:

logo v fonds

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *