Blauw en lichtblauw in de openbare ruimte

25 februari 2013

Inleiding

Dat de politie niet meer het exclusieve monopolie heeft op de zorg voor veiligheid in de openbare ruimte is al langer bekend. Gemeentelijke toezichthouders en handhavers, maar ook particuliere beveiligers vervullen al jaren meer of minder specifieke veiligheidstaken in het publieke domein. De vraag is of dit de komende jaren zal toenemen, mede in verband met de vorming van de nationale politie.

Begin 2012 publiceerde de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) – nu Stichting Maatschappij en Veiligheid – een onderzoek naar de positie van de zogeheten buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s[1]). Daaruit blijkt dat de inzet van BOA’s groeit, maar ook dat het beleid hieromtrent per gemeente verschilt. Sommige BOA’s zijn in dienst van de gemeente, anderen worden commercieel ingehuurd. Is er sprake van een groeimarkt voor de particuliere veiligheidsbranche in de publieke ruimte? Hoe staat het met de aanwezigheid van de politie in wijken en buurten? Laat de politie in toenemende mate werkzaamheden over aan BOA’s en/of particuliere beveiligers of is deze trend vooral gebaseerd op vooronderstellingen in de media[2]? Het zijn deze vragen die de SMVP beantwoord wilde zien in de onderhavige journalistieke onderzoeksreportage.

 

Lees hier verder

 

 



[1] Ronald van Steden, Veelvormig en versnipperd. Gemeentelijke toezichthouders en handhavers in het publieke domein, SMVP (2012)

[2] zie onder andere de uitzendingen van Nieuwsuur van 18 april 2011 en Zembla van 9 december 2011 en de publicatie in de Telegraaf van 28 maart 2012.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *