SMV directeur nu ook bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden

28 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 bekleedt Pieter Tops de bijzondere leerstoel Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden. De leerstoel, ondersteund door de Politieacademie, is ondergebracht bij het Instituut Security and Global Affairs (ISGA) binnen de Faculteit Governance and Global Affairs.  ISGA is opgezet in 2016 en heeft in een korte tijd een sterk nationaal en internationaal profiel opgebouwd in onderzoek naar, en onderwijs op, het gebied van veiligheid, (contra)terrorisme, cyberveiligheid en inlichtingendiensten.

Naast zijn functie als directeur SMV en het bekleden van de leerstoel is Pieter Tops ook lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie. Hij doet onderzoek naar (lokale) democratie en naar ondermijnende criminaliteit.

In 1990 promoveerde Tops (1956) aan de Universiteit Leiden op het proefschrift “Afspiegeling en afspraak: coalitietheorie en collegevorming in Nederlandse gemeenten (1946-1986)”. Van 1994 tot 2018 bekleedde hij de functie van Hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. In 2017 kreeg Tops landelijke bekendheid na de publicatie van het boek “De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken”, dat hij samen met journalist Jan Tromp van de Volkskrant schreef. Hier volgde in januari 2018 het boek “Een ongetemde buurt. Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt” over de Vogeltjesbuurt in Tilburg. Ook publiceerde hij in 2018 het onderzoeksrapport “Waar een klein land groot in kan zijn. Nederland en synthetische drugs in de afgelopen 50 jaar”.  Van 2006-2013 was Tops lid van het College van Bestuur van de Politieacademie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *